מניעת חבורת יריחו
- infomed
- 24 באוג׳ 2022
- זמן קריאה 1 דקות
עודכן: 7 באוק׳ 2022
כיצד להימנע מהדבקה בחבורת יריחו (לישמניאזיס)
מהי המחלה? ואיך נדבקים בה?
מחלת לישמניאזיס (או בשמה העברי "חבורת יריחו") נגרמת ע״י טפיל. הטפיל מגיע לאדם ע"י עקיצת זבוב וכ-3 חודשים אחרי העקיצה מתפתח במקום העקיצה כיב. ברוב המקרים הכיב נרפא מעצמו לאחר מספר חודשים אך לרב נשארות צלקות. לרוב המחלה קלה אבל יש אזורים (בעיקר אזורי הפנים) שיכולה להישאר פגיעה אסטטית משמעותית. בנוסף ישנה סכנה שהכיב יזדהם בזיהום חיידקי.
איפה ומתי אני עשוי להדבק בה?
יש אזורים בארץ בהם הסיכון להדבקות בחבורת יריחו הינו מוגבר משום שזבוב החול מצוי בהם. ביניהם- בקעת הירדן, הנגב, הערבה, עמק בית שאן, השומרון ועוד. בשנה האחרונה המחלה במגמת התפשטות בישראל וגם ישנה עלייה בכמות המקרים המדווחים.
העקיצה מתרחשת לרוב בחודשים אפריל־אוקטובר, וכאמור, המחלה מופיעה כ־3 חודשים לאחר מכן.
איך אני מונע את ההדבקה?
לא ניתן למנוע באופן מוחלט את ההדבקה במחלה, אבל יש צעדים שאפשר לבצע כדי להפחית את סיכויי ההדבקה, בזמן שהייה באזורים מועדים להדבקה:
1. לבישת ביגוד ארוך ככל הניתן כדי להקטין את שטח העור החשוף.
2. מומלץ למרוח חומר דוחה יתושים באזורים החשופים מדי 4־3 שעות, החל משקיעת השמש ועד זריחתה. הכמות הנחוצה לשימוש חד פעמי היא, כדי מריחת האזור החשוף, בשכבה רצופה ודקה של החומר (יש להקפיד על כך שהנוזל לא יבוא במגע עם העיניים, שפתיים, קרומי האף והחלק הפנימי של האוזניים וכן יש לשטוף היטב הגוף, במים וסבון למחרת היום). חשוב במיוחד למרוח את התכשיר בעור הפנים כדי למנוע עקיצות בפנים! החומר מותר לשימוש במצח, לחיים וסנטר.
3. במידת האפשר, לינה רק במקומות סגורים המוגנים עם רשת על החלונות.
4. במידת האפשר, לינה בחדרים עם מזגנים כך שהחלונות יהיו סגורים.
במידה וזיהית כיב שיכול להיות חבורת יריחו מומלץ לפנות לרופא.
Comentários